poniedziałek, 7 kwietnia 2008

Czekolada w tabliczce (porcja na 4 czekolady)

Składniki:
½ szklanki mleka słodkiego
2 szklanki cukru
1 kostka margaryny
4 łyżki kakao
1 paczka suchego sproszkowanego lub granulowanego mleka ok. 250g
Wiórki kokosowe
Rodzynki
Migdały lub orzechy

Przedmioty potrzebne do wykonania czekolady:
Garnek do rozpuszczenia margaryny z mlekiem i cukrem
Fartuszek
Drewniana łyżka do mieszania składników
Noże do siekania orzechów, migdałów i krojenia rodzynek
Deska do krojenia, siekania
Tacki plastikowe wysmarowane margaryną
( wyłożone folią aluminiową)
lub tacki styropianowe do uformowania tabliczek czekolady
Łyżka do nakładania masy czekoladowe na tacki

Sposób wykonania:
Mleko z cukrem i margaryną rozpuścić i zagotować delikatnie mieszając.
Po odstawieniu z palnika dołożyć 4 łyżki kakao
i dalej dobrze mieszając dosypywać małymi porcjami sproszkowane
lub granulowane mleko.
Do dobrze wymieszanej ( bez grudek ) masy czekoladowej dołożyć
posiekane sparzone i obrane ze skórki migdały lub orzechy oraz
rodzynki i wiórki kokosowe.
Przygotować tacki ( wysmarować margaryną lub wyłożyć folią aluminiową ).
Przygotowaną masę czekoladową wylać na tacki i pozostawić do
zastygnięcia, następnie pokroić na małe kostki.

SMACZENEGO

Brak komentarzy: